Zilele Culturii Române la Dublin (7-25 octombrie 2014)

Zilele Culturii Române la Dublin (7-25 octombrie 2014)

Wednesday 8 October 2014

"Prezentul imemorial", primul eveniment al Zilelor Culturii Române la Dublin

Zilele Culturii Române de la Dublin au început în 7 octombrie, la Biblioteca Națională a Irlandei, cu un eveniment literar. Invitații serii au fost Ioan Es. Pop și Peter Hurley - unul dintre cei mai apreciați poeți români și un scriitor irlandez care trăiește în România de mai mulți ani, îndrăgostit de țara noastră și implicat într-o serie de proiecte de conservare a patrimoniului tradițional din zona Maramureșului. 

Afinitatea lui Peter Hurley pentru Maramureș și consistenta sa experiență românească, împreună cu originea maramureșeană a lui Ioan Es. Pop, poemele căruia își trag sevele din aceeași geografie a Nordului românesc, au făcut ca dialogul dintre cei doi să se transforme într-o întâlnire de neuitat pentru spectatori. Ioan Es. Pop a citit câteva dintre poeziile sale traduse în limba engleză, iar Peter Hurley și-a lansat cu această ocazie în țara sa natală volumul “Drumul Crucilor” (“The Way of the Crosses”), la care cititorii de la noi au avut acces încă din 2013 și în care autorul povestește călătoria pe care a făcut-o pe jos, în  anul 2012, de la Săpânța la București în încercarea de a-i convinge pe români să devină conștienți atât de valoarea inestimabilă a tradițiilor populare, încă vii, cât şi de responsabilitatea pe care o au pentru păstrarea lor. Peter Hurley a afirmat că se simte acasă în România, chiar dacă e la curent și cu neajunsurile, și că nu cunoaște niciun alt popor mai generos și mai inimos.

În debutul evenimentului, au adresat cuvinte de salut ES Manuela Breazu, ambasadorul României în Irlanda, și Ioana Drăgan, directorul Direcției Generale Reprezentanțe în Străinătate a Institutului Cultural Român. Conversația dintre Ioan Es. Pop și Peter Hurley a fost moderată de jurnalistul Stephen Collins de la “The Irish Times”, principalul cotidian irlandez, și a fost urmată de proiecția documentarului „Pe drumuri neumblate” (2011) în regia lui Dieter Auner - un film tulburător despre viața de zi cu zi și obiceiurile amenințate cu dispariția ale păstorilor transilvăneni. 










No comments:

Post a Comment