Zilele Culturii Române la Dublin (7-25 octombrie 2014)

Zilele Culturii Române la Dublin (7-25 octombrie 2014)

Friday 24 October 2014

Conferința „Geopolitica și cultul personalității” la Trinity College Dublin

În data de 23 octombrie, Zilele Culturii Române la Dublin au programat, la Trinity College, una dintre cele mai prestigioase instituţii academice din Europa, conferința „Geopolitica și cultul personalității”, dedicată marcării a 25 de ani de la căderea comunismului în România și susținută de istoricul Adrian Cioroianu, decanul Facultății de Istorie a Universităţii din Bucureşti şi fost ministru de Externe al României. Prelegerea a fost precedată de proiecţia documentarului „Un secol pentru România” (2013), realizat de Adrian Cioroianu pentru TVR Internațional, și a continuat cu un dialog al invitatului cu profesorul Balázs Apor, directorul programului masteral de Studii Europene de la Trinity College, despre momentele cruciale din istoria modernă şi contemporană a României.

Profesorul Cioroianu a prezentat momentele-cheie ale istoriei recente a României, integrându-le într-o perspectivă geopolitică largă și explicând diferitele ramificații politico-diplomatice ale acestora. În cadrul sesiunii de Q&A, conferențiarul a răspuns unor întrebări legate de dinamica vieții politice în comunism, relațiile României cu vecinii, perspectivele actuale ale relațiilor dintre Republica Moldova, România și Uniunea Europeană și relațiile României cu URSS în perioada Războiului Rece. 


Adrian Cioroianu: Prezența militară americană în Europa e necesară pentru a împiedica o nouă alianță între Germania și Rusia

Un secol pentru România

Foto: Viorel Hamilton Niculescu

















No comments:

Post a Comment