Zilele Culturii Române la Dublin (7-25 octombrie 2014)

Zilele Culturii Române la Dublin (7-25 octombrie 2014)

Wednesday 15 October 2014

Bluza care a schimbat lumea

În cea de-a doua săptămână a Zilelor Culturii Române la Dublin (7-25 octombrie 2014), după câteva zile intense de dialoguri literare, muzică simfonică și film, a venit momentul ca artele vizuale să completeze desenul identității culturale românești în fața publicului irlandez.

În 14 octombrie, în spațiul expozițional al Casei Uniunii Europene din Dublin, a fost vernisată expoziția "Măiastra - Povestea nespusă a iei", realizată de Galeria Galateca împreună cu Institutul Cultural Român și Muzeul Horniman din Londra. Cuvintele de deschidere au fost rostite de d-na Barbara Nolan, șefa Reprezentanței Comisiei Europene la Dublin, d-na Manuela Breazu, ambasadoarea României în Irlanda, d-na Roxana Gibescu, curatoarea expoziției, iar ca invitat special, dl. Christy Burke, Lordul Primar al Dublinului.

Devenită faimoasă datorită uneia dintre picturile lui Matisse și intrată în modă o dată cu generația hippie, bluza tradițională românească este rezultatul seducător al mai multor secole de inovație sartorială și de creativitate cromatică. "Măiastra" aduce în centrul atenției ia ca obiect de artă, dar și ca simbol identitar. Nucleul expoziției - care a fost prezentată într-o primă variantă la București, în august 2013, de Galeria Galateca împreună cu asociația La Blouse Roumaine - este constituit dintr-o selecție de ii de patrimoniu etalate sub forma unei instalații artistice. Acestea sunt însoțite de cunoscutele fotografii de arhivă ale Majestății Sale Regina Maria în veșminte tradiționale românești, de o serie de 200 de fotografii din perioada interbelică provenind din colecția britanicei Beryl de Zoete, precum și de fragmente de texte antropologice și etnografice ce dezvăluie înțelesurile semnelor cusute pe ii. Li se adaugă mai multe creații recente - opere de artă, obiecte de design contemporan - influențate de motivele și semnele cusăturilor tradiționale, purtând semnăturile artiștilor Aurel Tar și Vlad Tenu, precum și ale designerilor din spatele brandurilor Ziurel, Una ca Luna, The Craft Lab, Lana, RONATIV, Murmur, Iutta, FurgaMurga ș.a.

Expoziția va putea fi vizitată până în data de 24 octombrie.

Foto: Viorel Hamilton Niculescu


























No comments:

Post a Comment