Zilele Culturii Române la Dublin (7-25 octombrie 2014)

Zilele Culturii Române la Dublin (7-25 octombrie 2014)

Monday 13 October 2014

Comunismul ca CV: o întâlnire cu Stere Gulea și filmul "Sunt o babă comunistă"

În data de 10 octombrie, a fost rândul filmului - dintre domeniile reprezentate la Zilele Culturii Române de la Dublin - să ocupe prim-planul. Institutul Irlandez de Film a găzduit proiecția specială a peliculei "Sunt o babă comunistă", realizată de Stere Gulea, unul dintre veteranii cinematografiei românești, a cărui filmografie include titluri de referință precum "Iarba verde de acasă" (1978), "Moromeții" (1988) sau "Weekend cu mama" (2009). Seara a fost deschisă de ES Manuela Breazu, ambasadorul României în Irlanda, și de Dorian Branea, directorul Institutului Cultural Român din Londra, care au ținut să le mulțumească participanților pentru entuziasmul cu care au primit toate evenimentele din seria Zilelor Culturii Române și să le aducă aminte că aceasta continuă până spre sfârșitul lunii, cu o ofertă la fel de diversă și atractivă.

Filmul "Sunt o babă comunistă", lansat în 2013, a avut ca punct de pornire romanul omonim al lui Dan Lungu, una dintre cărțile cele mai traduse ale ultimilor ani, și prezintă povestea soților Emilia și Țucu, doi pensionari care duc un trai nu tocmai îndestulat, dar liniștit, într-un orășel de provincie, până ce fiica lor se întoarce peste noapte din Canada, împreună cu logodnicul american. Părinții află curând că tânărul cuplu trece printr-o perioadă frământată, având probleme cu banii și un copil pe drum. Din distribuție fac parte, cu interpretări de zile mari, Luminița Gheorghiu, Marian Râlea și Ana Ularu.

După proiecție, regizorul Stere Gulea, unul dintre invitații speciali ai festivalului, a participat la un foarte viu dialog cu publicul, care a fost moderat de directorul de programe de la IFI, Kevin Coyne. Discuția a atins mai multe subiecte, de la ce înseamnă o adaptare cinematografică reușită a unui roman de succes, la tematica filmului, contextul realizării acestuia și relația regizorului cu actorii, ca și cu personajele sale.

"M-au interesat umanitatea, căldura, dragostea care pot să existe între oameni. Faptul că un cuplu, şi după 40 de ani de convieţuire, poate să aibă tandreţi, mi s-a părut mai important decât disputa pro sau contra comunismului. În ultimă instanţă, în acest film este vorba despre viaţa unor oameni, cu limitele lor… şi e şi viaţa mea într-o măsură", a spus regizorul. După care a adăugat: "Am avut o ambiţie cam naivă: am vrut să-i împac pe români cu ei înșiși".





















No comments:

Post a Comment