Zilele Culturii Române la Dublin (7-25 octombrie 2014)

Zilele Culturii Române la Dublin (7-25 octombrie 2014)

Thursday 9 October 2014

Deschiderea Zilelor Culturii Române la Dublin: Shaun Davey și "Vocile din Cimitirul Vesel"

Deschiderea Zilelor Culturii Române la Dublin a fost, la propriu și la figurat, un succes răsunător. Seara de gală din 8 octombrie a aparținut muzicii, pe scena de la National Concert Hall, cea mai prestigioasă sală de concerte din capitala Irlandei, urcând Orchestra Radio-Televiziunii Irlandeze, care a interpretat, sub bagheta lui David Brophy, impresionanta compoziție a lui Shaun Davey inspirată de atmosfera particulară a cimitirului de la Săpânța, vestit în toată lumea pentru epitafurile pline de umor de pe crucile de lemn acoperite cu picturi în culori vii: “Vocile din Cimitirul Vesel”. 

Invitații speciali ai orchestrei au fost membrii Corului Bărbătesc de la Facultatea de Teologie a Universității din Sibiu condus de părintele Sorin Dobre, cărora compozitorul irlandez le-a dedicat de altfel această lucrare. Li s-au alăturat cântăreața Rita Connolly, cimpoierul Liam O’Flynn, percuționistul Noel Eccles și membri ai Dun Laoghaire Choral Society, cu toții alcătuind împreună un ansamblu de peste 180 de instrumentiști și soliști vocali.

Înainte de concert, au rostit alocuțiuni ES Manuela Breazu, ambasadorul României în Irlanda, și Dorian Branea, directorul ICR Londra. Publicul de aproximativ 1200 de persoane care a umplut maiestuoasa sală de concerte a aplaudat cu tărie fiecare piesă, iar la final a ovaționat în picioare minute în șir. Printre personalitățile oficiale prezente la eveniment s-au numărat Aodhán Ó Ríordáin, Ministrul de Stat irlandez pentru Artă, Patrimoniu și Egalitate, consilierul Alison Gilliland, reprezentant al Lordului Primar al Dublinului, Președintele Comisiei pentru Afaceri Externe din Parlamentul irlandez, reprezentanți ai Ministerului de Externe și ai Departamentului primului ministru al Irlandei, Alexandru Oprean, Secretar de Stat în Ministerul Culturii din România, Ioana Drăgan, directorul Direcției Generale Reprezentanțe în Străinătate a Institutului Cultural Român, membri ai corpului diplomatic acreditați la Dublin, reprezentanți ai mass-media și ai comunității românești din Irlanda. Seara s-a încheiat cu o recepție. 

No comments:

Post a Comment